Deze hondje is bruin en vader trekte aan zijn staart.

Waar? 

http://www.valkuil.net

Wat kan ik er doen?

Je teksten laten controleren op spel-, grammatica- én taalfouten.

Vertel!

Vers van de pers! Vandaag is het online correctieprogramma  VALKUIL.net gelanceerd, een initiatief van de Universiteit van Tilburg. Waarom zou je een website je tekst laten nakijken, Word heeft toch een spelling- en grammatica controle? Precies ja, spelling en grammatica. Maar wat moet er gebeuren met al die taalfouten die je maakt? Een voorbeeldje: “Hij zij dat hij naar huis ging” vindt Word een fantastische zin, terwijl VALKUIL.net de ‘zij‘ keurig verbetert in ‘zei‘. Ook ten onrechte gesplitste woorden in zinnen als “Het vuur werd geblust door de brandweer man.” worden gecorrigeerd, waar Word deze gangsteresque toevoeging lekker zou laten staan.

Op VALKUIL.net kun je tekst typen, plakken of uploaden. Momenteel werkt het uploaden alleen met platte UTF-8 gecodeerde tekstbestanden (een soort ruimteschepen, neem ik aan). Je Wordbestandje moet dus even gekopieerd worden. Verder zegt de website beter tot haar recht te komen in Firefox en Chrome, al zie ik weinig verschil met de Explorerversie (op de bovenstaande browsermededeling in rode lettertjes na). De spellingcorrector werkt in elk geval in alle browsers.

Let op: het programma werkt nog niet perfect. Door het al wel te lanceren, hopen de onderzoekers dankzij de feedback van gebruikers het systeem gaandeweg te verbeteren. Ik heb er alle vertrouwen in. Tot die tijd geldt de titel van dit artikel als grammaticaal correcte, goed gebruikte taal.

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2017 Student 2.0 – Innovatief. Efficiënt. Duurzaam. All Rights Reserved.