Groene zoekmachines

Waar? nl.znout.org en ecosia.org
Wat kan ik er doen? “Groen” zoeken
Vertel! Een tijdje geleden verscheen op deze website het artikel over Blackle, de zwarte variant van Google. Uit de reacties op het artikel en via Twitter (waarvoor dank!) bleek echter dat Blackle niet zo energiezuinig is als de site beweert. Is er dan geen milieubewuste zoekmachine? Natuuuurlijk wel. Sterker nog, er zijn er twee!

Ten eerste bestaat Znout (Zero Negative OUTput), wederom een “groene” zoekmachine die samenwerkt met Google. Znout houdt per zoekopdracht de hoeveelheid CO2-uitstoot bij van de eigen servers en de gehele gebruikte netwerkinfrastructuur, en berekent zodoende de zogenaamde footprint van Znout. De voetafdruk wordt aan het einde van de maand ‘afgekocht’ door het kopen van renewable energy certificates.

Daarnaast hebben we Ecosia. Door te zoeken bij Ecosia help je mee het regenwoud weer op te bouwen: tachtig procent van het geld dat binnenkomt aan advertenties wordt namelijk geïnvesteerd in regenwoudprojecten van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Dit wordt duidelijk uitgelegd in het introductiefilmpje, op deze pagina te vinden.

Goede verhalen, lijkt me. Persoonlijk ben ik wat huiverig na het Blackle-fiasco, maar elke welwillende website verdient een kans bij Student 2.0. Hieronder zijn de verschillen van de zoekmachines overzichtelijk gemaakt.

  Znout Ecosia
Wereld verbeteren? Koopt de eigen voetafdruk af. Beschermt het regenwoud.
Betrouwbaar? Werkt samen met Google en kan zorgen voor goede zoekresultaten. Maar Google heeft al eerder een “groene” variant geïntroduceerd. Deze bleek te weinig effectief. Werkt samen met het WNF, waardoor de beloofde donatie aan het regenwoudproject geloofwaardig lijkt.
Zoekresultaten? Goed.Voor afbeeldingen etc. doorverwezen naar Google. Minder goed.
Alles op te zoeken binnen de eigen website.
Tot nu toe bereikt? 12.617.198 watt hours have been “made green” €212.020,95 gedoneerd aan het regenwoud
 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2017 Student 2.0 – Innovatief. Efficiënt. Duurzaam. All Rights Reserved.