No more SOG!

Waar?

http://www.rescuetime.com

Wat kan ik er doen?

Achterhalen hoe efficiënt jij te werk gaat achter je laptop. Hoeveel tijd besteed je nuttig?

Vertel!

Tijdens het schrijven van dit artikel bracht ik van de 15 minuten er 7 door in Microsoft Word, de rest verdeed ik op Facebook (incl. apps), TwitterFroot.nl en MSN. Dit zegt wellicht veel over mij, maar toch verloopt voor veel studenten een tentamenperiode op dezelfde manier. Tijdens zo’n periode lijkt alles interessanter dan de stof zelf, en is SOG (lees: studie ontwijkend gedrag) een veelgebruikte term.

Rescue Time is een tool die je helpt je tijd efficiënter te gebruiken. Deze applicatie installeer je op je computer, en meet vervolgens hoe lang je een pagina of programma actief gebruikt. Zo krijg je dus concreet onder ogen hoeveel kostbare studietijd je dit keer weer verspild hebt aan nutteloze filmpjes, Facebook of andere niet-studiegerelateerde activiteiten.

Via de website kun je inloggen met het wachtwoord van je favoriete sociale medium, of je maakt een nieuwe inlognaam aan. Vervolgens download je de applicatie, en vul je wat informatie over je zelf in. Welke activiteiten leiden jou het meeste af? En welke doelen wil je voor jezelf stellen? Zo stel ik mezelf als doel vandaag meer dan twee uur te besteden aan mijn wetenschappelijk artikel, en krijg ik een waarschuwing als ik meer dan een uur mijn tijd aan het verdoen ben via social media.

Door in te loggen op de website verschijnt jouw persoonlijke overzichtspagina. Hier wordt jouw tijdsbesteding gevisualiseerd door middel van grafieken, waarin makkelijk te zien is welke websites jou het meeste afleiden. Daarnaast is het mogelijk focus time in te schakelen: blokkeer een website (die jou veel afleid) voor een bepaalde tijd, zodat jij je tijdens deze blokkade volledig op je studie kan richten. Bezoek je deze website stiekem toch, dan volgt er meteen een waarschuwing van Rescue Time! Streng, maar achteraf heel handig!

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2017 Student 2.0 – Innovatief. Efficiënt. Duurzaam. All Rights Reserved.